rhiger33.jpg

Sommeren 2000 i Oslo - for det meste

FOTO: Indsejlingen i Oslofjorden er malerisk smuk


Som det vil være besøgende bekendt - efter at have læst siden om Norge 1998 - var vi i Oslo sommeren 1998.

Vi følte egentlig, at de 2 dage vi havde til rådighed i Oslo dengang var alt for kort tid, så i år 2000 var det tid til at tage lidt revanche.Vi indledte vores jagt på indkvartering i april, og fandt ret hurtigt frem til Oslo Apartments, som lejer lejligheder og huse ud i Oslo i perioder af minimum 3 dage.

Priserne er yderst konkurrencedygtige når tages i betragtning at der som regel er mindst 4 sengepladser til rådighed til en pris der svarer til ca. 70% af en gang hotelindkvartering for 2 personer.
FOTO: På besøg i Vigelandsparken


Firmaets første tilbud til os lød på en lejlighed i centrum - og prisen var selvfølgelig også derefter. En kort telefonisk forhandling gjorde dog, at vi fik os 1.salen i en villa i det vestlige Oslo, lige nord for Bygdøy - og så til en overkommelig pris.

Overfarten Oslo t/r bestilte vi således, at vi undgik "sæsonpriserne", og tog derfor allerede af sted den 22/06 med formiddagsfærgen fra Frederikshavn. Det gav os en fantastisk flot indsejling til Oslo - billedet herover er fra indsejlingen, taget ud for Drøbak.

Vores første møde med Oslo's hektiske bytrafik forløb helt uden problemer (vi havde studeret bykortet hjemmefra, og vidste så

FOTO: Indenfor i Vigeland Museet


nogenlunde at det drejede sig om hurtigst muligt at komme ind på den indre ringmotorvej mod Drammen). Vi havde aftale med udlejeren om et bestemt mødepunkt ud for Bygdøy, og kunne mindre end 5 minutter efter at være kørt i land ringe til ham for at meddele, at nu var det bare ham vi ventede på for at komme til vores feriebolig.Meget kort tid efter var vi indkvarteret på 1.salen i et rigtig norsk træhus med et kig fra stuen ud over det meste af Oslofjorden.
Det nød vi lidt, inden vi ret hurtigt fandt vore respektive senge.

OSLO DAG 1 skulle vi indhente et af de punkter vi ikke havde tid til ved vores første besøg i Oslo, nemlig aflægge Vigelandparken et besøg.

FOTO: Lettere bearbejdet billede fra koboltgruverne


Det blev et besøg i konstant regnvejr, der endte med at vi gik over på Vigeland Museet for at se hvad det indeholdt.

Det viste sig at være en rigtig, rigtig god ide.
Museet er indrettet med opstillinger, der i detaljer viser hvorledes Vigeland arbejdede - fra skitse til miniature til mediumstørrelse til helstørrelse som model for at slutte af med det færdige produkt.

En imponerende arbejdsgang.

Det blev til adskillige timer på Museet før vi igen kom ud i det der stadig var regnvejr.

Eftermiddagen blev tilbragt i lejligheden, og da vi havde spist var det pludselig tørvejr - og så kørte vi en tur ud nord for Bogstad for at kigge lidt efter et Sankt Hans bål, men fandt ikke noget.
Heller ikke da vi kom retur til lejligheden var der bål at se nogen steder langs med Oslofjorden - det var gråvejr, og der var ikke nær så mange både på vandet som vi havde fået at vide, at der ville være.

OSLO DAG 2 kørte vi en længere tur for at se nærmere på Blåfarveværket og Koboltgruverne.

Blåfarveværket besøgte vi først, og fandt her ud af, at det man har forarbejdet på stedet stammer fra Koboltgruverne - som iøvrig blev opdaget ved en tilfældighed da en drikfældig mineformand, der var blevet fyret, til fods var på vej til sin hjemegn.

FOTO: Koboltfarvet glas.


Han sparkede af gammel vane til alt løst materiale i overfladen, og fik pludselig vendt et stykke klippe med en speciel glans.
Han skyndte sig derefter tilbage til sin gamle arbejdsgiver (sølvminerne i Kongsberg), hvor han fik sit fund vurderet og bekræftet.

Han blev siden leder af Koboltgruverne.

Kobolt udvindes af fjeldet ved an besværlig og højst overraskende proces, hvor bl.a. arsenik er et biprodukt.
Den udvundne kobolt blev fortrinsvis anvendt som farve, bl.a. til farvning af glas.

00oslo10.jpg