rhiger03.jpg

Sydvestlige Sverige sommeren 2001 - tredje del

FOTO: Slotsruinen Borghom


Herefter gik turen til Øland, hvor vi kørte til den nordlige den af øen og den gamle slotsruin Borgholm – et imponerende bygningsværk, der er under stadig renovering.

Vi kiggede lidt på den østlige side af Øland, fik billeder af de karakteristiske Ølansmøller og det tilfældigvis ved siden af det eneste museum for udvinding af hør til klædestof (på svensk hedder hør ”lin”). Overskudsproduktionen fra fremstilling af hørtaver er at presse frøstandene til linolie. Inden vi forlod Øland kiggede vi også på øens største borgruin, Gråborg, fra ca. år 500. Det blev sent inden vi indtog et velsmagende måltid på Hanssons Krog på havnen i Kalmar, og derfra var der ikke langt i seng.

Men først skulle femte afdeling af Rommy-turneringen afvikles.

Torsdag morgen blev morgenmaden undtagelsesvis indtaget inden døre i Svanen.

FOTO: En række møller på Øland


Dagens program var et besøg på Kalmar slot, derefter et besøg i U-194, der er et søsterskib til den russiske ubåd U-137, som skabte så megen fourore ved at grundstøde i den svenske skærgård ud for Kalskrona. Det var kummerlige forhold der blev budt ubådens 56 mand store besætning.
På besøg i Silkeborgs venskabsby i Sverige, kunne vi ikke andet end gå en lille strøgtur, men missede ”gamle stan”, den var der ikke tid til.

På vej tilbage til sommerhuset kørte vi en tur ind i landet til Nybro og glasverket Ekedal, og derfra mod syd til Karlskrona, hvor der var Sail Festival med deltagelse at nogle af verdens prægtigste sejl- og skoleskibe.

FOTO: På besøg i øens største borgruin, Gråborg


Festivalen var, som så mange andre havnearrangementer i Sverige, ledsaget af et støjinferno fra et tivoli, der strakte sig i hele havnens længde – og det vil ikke sige så lidt.
Ind imellem var der små boder, og en enkelt større, hvor der blev solgt varer.
Fra den større blev solgt fiskeprodukter fra egnen, så her købte vi 4 store laksesteaks for den famøse sum af SEK 66,- (det var rørende billigt).

Herefter blev kursen endelig sat mod sommerhuset, og efter afviklingen af sjette afdeling i Rommy-turneringen, var det 3 trætte mennesker der fandt i seng.

Vejudsigten for de kommende 2 dage så lovende ud, stigende temperatur til 23-24 grader, skyfrit, fredag aften dog mulighed for lidt regnbyger.

Fredagen bød på perioder med regnvejr, men ind imellem var der pænt opholdsvejr.

FOTO: Monumentet rejst for at mindes de mange svenskere, som udvandrede til USA


Dagen blev bl.a. brugt til at aflægge "vores" supermarked i Rönneby endnu et besøg, bl.a. for at købe billig højreb til grillen derhjemme.

Tenna pløjede rundt i sin Harry Potter, medens Inge og Carlo gik en tur i området en sidste gang.
På turen var vi lige ved at komme på "skudhold" - rent fotomæssigt - at en råhind, som gik rundt i haverne i sommerhusområdet lige ved siden af vores sommerhus.

På vej tilbage mod sommerhuset fik vi et rigtig, rigtig flot syn lige da vi passerede bunden af vigen ved Garnanäs.

Eet af de hollandske skoleskibe, som vi aftenen forinden havde set ligge i Karlskrona, passerede i vestlig retning lige ud for vores lille bugts munding, men indenskærs.

Om aftenen blev der grillet laksesteaks - selv om meget af grill-tiden bød på regnvejr (det er vel ferie man er på - eller ...).

Lørdag blev der pakket sammen fra morgenstunden, og efter ca. 3 timer var vi ved Bagsværd sø, hvor vi nåede at overvære en hel del finaler ved Danmarksmesterskaberne i kano & kajak, også finaler med gode placeringer og medaljer til roere fra Silkeborg.

Godt 3 timer efter at have forladt Bagsværd, var vi hjemme igen, og lidt senere kom Lissa med vores aftensmad.

Hun måtte lægge ører til fortællinger om en masse gode ferieoplevelser i det svenske.

01sverige08.jpg