1997 - Kajaklangtur i norges tropiske sommer - del 3

Typisk "frokostbillede":
Kajakken halvt oppe på en klippe, tøj til tørre.


MANDAL - STAVERN (v/Larvik)

På strækningen Mandal, Kristiansand til nordøst for Lillesand, roede vi gennem den skønneste skærgård; små snævre passager, brede sunde, store øer, små øer, altsammen lige til at fotografere til turistbrochurebrug for Norge.

FOTO: Benstræk i Ulvøsund.
På øen udenfor var en international ungdomslejr.


Vi oplevede at komme gennem en kanal ind i Kirkekillen som ikke var på søkortet.
Søkortet var fra 1980, kanalen sprængt i 1995.....Nordøst for Lillesand valgte vi at gå helt ud i skærgården for ikke at blive fanget af nogle gevaldige landtanger, og kom herved for en kort periode helt ud på åbent hav.
Da det igen blev tid til at søge indenskærs havde vi for første og eneste gang lidt problemer med navigationen.

FOTO: På vej ind "udefra" syd for Høvaag og Kirkekillen.


Vi skulle finde en passage ind bag enten Gjervoldsøen eller Hisøen for at komme rigtig indenskærs ind til Arendal. Vi måtte have hjælp af et par unge havkajakroere, som vi mødte syd for Gjervoldsøen.

Vi befandt os straks efter i et farvand som på Gudenåen mellem Langå og Randers; sivbevoksning og træer på begge sider af den smalle passage.

FOTO: Kort før Arendal. På Hisøy med Nidlelven i baggrunden.


Tættere inde mod Arendal mødte vi endnu en havkajakroer.

Han var medlem i Arendal Kajakklub, og mente nok at vi kunne overnatte i klubben, men vi kunne da spørge formanden, der boede i huset lige ved siden af klubben.

Formanden, Atle, var meget imødekommende, så det var ikke noget problem med tag over hovedet.

FOTO: I Kristiansand mødte vi også bytoget.


Da han fandt ud af at vi kom fra Silkeborg, begyndte han straks at snakke om mulige nærmere forbindelser mellem kajakklubberne fra de 2 nordiske venskabsbyer. Atle ernærede sig i øvrigt som fisker om sommeren, og ved et mindre officielt, men meget populært hverv, om vinteren.

Da vi næste morgen drog videre mod nordøst, var Atle ikke stået op endnu, så vi fik ikke den lovede flaske whisky med os.

FOTOs:

Steffen har "bakstørn" på Lyngholmen ud for Lillesand.
Aftenstemning på Lyngholmen. Blik ind mod Lillesand.

Fra Arendal og videre mod nordøst roede vi helt inde i den skønneste skærgård først på dagen, senere kom vi længere ud, og sidst på dagen var vi helt ude i åbent vand igen inden vi roede ind til byen Risør.
Hele eftermiddagen havde vi mødt det ene træskib efter det andet på vej mod sydvest - de havde lørdag og søndag været til træskibsfestival i Risør.