Torsdag den 18. juli 2024

SEJLTUR MED DEN GAMLE DAMPER
Endnu en smuk og interessant dag er i vente.
I dag skal vi på sejltur med den gamle damper “Bjoren” fra 1867. Frem til 1957 sejlede den i fast rute på Byglandsfjorden. Det er altid noget andet at se naturscener fra vandet, så den store fornøjelse får vi nu - og bare tag for dig!!

SKOVENS KONGE
Dagen byder også på et spændende møde med skovens konge, nemlig elgen. Vi skal til Landeskogen til besøgscenter Elgtun, der har tamme elge, som er født her og vant til mennesker. Det er en ret stor oplevelse at komme på tæt på det enorme dyr.
Her får vi også frokost.
Hen på eftermiddagen er vi tilbage til vort hotel, hvor der bliver tid til hvad du måtte ønske inden aftensmaden.


Vi blev kørt op til startstedet for D/S BJOREN, som er et af få tilbageværende træfyrede dampskibe i Norge.
BJOREN er bygget 1867 og indsat i rutefart mellem Kile og Hornnes. I 1896 fik damperen konkurrence af Setesdalsbanen og mistede dermed trafikgrundlaget.
Båden blev delt i 2 og fragtet til Byglandsfjorden, hvor den blev samlet igen - og forlænget med 6 fod.
I 1914 blev båden forlænget med yderligere 10 fod - og fik den oprindelige dampmaskine udskiftet til en større på hele 42 HK og sejlede derefter i fast rutefart på vestsiden af Byglandsfjorden frem til 1957.
Så gik båden stille og roligt i forfald indtil begyndelsen af 1990'erne.
Båden ejes i dag af kommunen og drives af Aust-Agder Museum og Arkiv.

Det var en rigtig flot sejltur på 2 timer, hvor en ansat guide fra museet fortalte om skibets historie og betydning for Byglandsfjordens historie.

Det pudsige var, at han sad i kommunalbestyrelsen den gang man skulle vedtage købet af båden - og han var indædt modstander af købet - og i dag var han kisteglad for sit arbejde som guide og formidler.

Efter sejlturen var det tid til en forflytning til elg-formidlingscenteret VILTGÅRDEN, hvor man har håndtamme elge.
Stedet drives af formidleren Kristoffer Kallhovd, som i perioden 2015 til tvungen coronalukning i 2020 var ansat ved det tidligere forsknings- og formidlingscenter ELGTUN i Landeskogen.
Han tog konsekvensen, fik fat i nogle dyr og flyttede dem ud på hans private gård med tilhørende stort areal, og åbnede i sommeren 2023 det nye ELGTUN som et privatejet formidlingscenter.

Her fik Inge endelig opfyldt sit største ønske i rigtig mange år - at komme tæt på en elg, og så oven i købet klappe og klø dyret samt fodre dyret med små stykker gulerod.
Der var 4 elge i centeret - og Inge nåede "hele vejen rundt".

På centeret blev serveret frokost (burger med hakket elgkød naturligvis), samt holdt et meget interessant og oplysende foredrag om elgene.

På vej retur til hotellet kom vi forbi Raftingcenteret og Syrtveitfossane ved Evje i strålende solskinsvejr og holdt en kaffepause på stedet i håb om at der ville komme flåder eller kajakker ned gennem strømmen.
Det gjorde der! Bare kig de sidste billeder i galleriet herunder.