Efter at vores planlagte tur til det sydlige England fra den 15. til den 24. maj 2022 måtte aflyses på grund af at Inge den 1. april 2022 fik endnu en hjerneblødning var der ikke lagt planer for andre ture i løbet af året.
I begyndelsen af juli kom et par fra vores madklub "Ædedolkene", Annie og Birger, imidlertid med et forslag.
De havde bestilt en 3-dages tur til Helgoland i slutningen af september via Læserklubben ved Midtjyllands Avis.
Spurgte om ikke det var noget for os at tage med på sådan en 3-dages tur ud i Nordsøen.
Efter lidt research besluttede vi os for at sige: Det gør vi!
Nyd den historie - og naturrige røde klippeø , som faktisk hørte til Danmark indtil Napoleonskrigene . Oplevelserne venter i sensommeren.
Det er nogle af de fakta, en fortælling om den tyske ø Helgoland kunne indledes med.
Denne, landets eneste »rigtige« ø, ligger cirka 70 kilometer ud for Elbens udmunding i Nordsøen og er en sand oase af ro og enestående natur. Golfstrømmen har derudover begunstiget øen med et dejligt mildt klima.
Dagene her byder på fantastiske naturoplevelser, og man får et fint indblik i de omtumlede forhold, øen har oplevet som henholdsvis engelsk, dansk og tysk område.
For at få denne helt specielle ø rigtigt ind under huden skal man være der mere end de traditionelle fire timer, så vi har valgt, at vi bor der i to nætter og får både de smukke morgener og aftener med.
Mulighed for at sove videre i bussen, mens vi kører sydpå.
Klokken 9.30 skal vi sejle fra Büsum; sejlturen i den tyske bugt tager omkring to en halv time.
Det første syn, man møder, når båden nærmer sig Helgoland, er »Lange Anna« - en fritstående, rød og knejsende klippe, der byder velkommen til friserøen Helgoland. Sandstensklippen er cirka 60 meter høj og har en dramatisk pirat- og krigshistorie, som fortælles under turen.
Ved ankomsten til øen, bliver vores bagage hentet af hotellet, hvor vi bliver indkvarteret. Vi indkvarteres på tre forskellige hoteller på øen og efter lidt afslapning på vores værelser, starter vi vores rundtur inden fælles middag på hotellet.
Engang i tidernes morgen var der tale om ét sammenhængende landområde, men siden sank en del i havet, og nu er det et stræde mellem klippeøen Helgoland og sand- og klitøen, der kaldes »Dynen«.
Hovedøen består af to dele: »Unterland« og »Oberland«, der er forbundet af både små 200 trappetrin og en elevator (mod betaling). Dermed ligger byområdet i to etager.
Der er mulighed for en tur med færgen til ’Dünen’, den lille sandbanke, hvor vi finder en flyveplads og der ofte er mulighed for at se hundredvis af sæler liggende på stranden.
Der kan også arrangeres en sejltur rundt om Helgoland eller en rundvisning med lokalguide i de underjordiske beskyttelsesrum.
Efter en dag med mange oplevelser er vi retur til vores hotel. Middag på egen hånd.
Der findes ikke andre biler på Helgoland end en ambulance, en brandbil og en renovationsvogn.
Alle gader er beregnet til at gå i, og de er udsmykket med mange blomster og bænke.
Det meget specielle landskab er til dels skabt af bombekratere - der er resultatet af de seriøse prygl, Helgoland fik under Anden Verdenskrig.
Husene er for længst genopbygget efter englændernes bombardementer og efterfølgende brug af øen som træningsplads for bombninger, da krigen var slut.
Øen har cirka 1600 indbyggere, og uden biler er luften ren, frisk og faktisk næsten pollenfri.
Vi sejler retur fra Helgoland kl. 15.45 og der serveres kaffe og kage ombord.
Forventet ankomst til Büsum kl.18.00, hvorefter vi kører til Danmark. Vi har sen ankomst til Danmark og dagene bliver udnyttet fuldt ud på denne tur.
2 x overnatning med morgenmad
1 x rundstykke og morgenkaffe (om bord)
1 x middag (dag 1)
1 x sejltur til Helgoland t/r
1 x rundtur på Helgoland
1 x tur til Dünen
Bagageopbevaring
Kaffe og kage ombord (dag 3)
Dansk rejseleder
WIKIPEDIA om Helgoland: KLIK HER
26/09-2022
Sådan blev det så ikke helt alligevel.
Carlo havde i en periode døjet med noget voldsomt hosten som ikke fortog sig.
Besluttede allerede en uges tid inden planlagt afrejse, at han ikke ville tage med på turen hvis ikke hosteriet havde fortaget sig inden afrejsedagen.
Ville ikke udsætte de øvrige 34 turdeltagere for 2 x 4 timers bustur og 2 x 2½ times færgesejlads med til tider noget voldsom hosten.
Hosteriet fortog sig ikke!!
Resultatet blev, at Inge tog afsted på turen sammen med Annie og Birger.
Samson - nåhh ja, han var allerede den 24/09-2022 om morgenen afleveret i pension til den 28/09-2022 om eftermiddagen (og der var betalt for opholdet) - så han fik lov til at holde "ferie med sine firbenede venner".