Onsdag den 17. juli 2024

BETAGENDE UDSIGTER
Forbered dig på en virkelig smuk dag med spektakulære panoramaudsigter!
Suleskarvegen er den højest beliggende vejforbindelse i hele Sørhøjlandet og kun åben i
sommerhalvåret.
Turen fra Bygland til Lysebotn bringer os gennem fantastiske bjergpas, over fjeldtoppe, langs fjorde og fosser. Vi ender i vest ved Lysebotn, en lille landsby inderst i Lysefjorden.
Fotos af den stejle klippe Preikestolen er et uvurderligt blikfang i markedsføringen for området, mens Kjerag, som med sine 1.084 meter over havet, er det højeste fjeld ved Lysefjorden, er knap så kendt. Der er indsejling til Lysefjorden fra Stavanger ved den norske vestkyst.
Retur til hotellet, hvor vi også skal spise aftensmad.

I det små vil vi mene, at vi er lidt skuffede.

Vi kom ikke hele vejen ned til Lysbotn; manglede de sidste 7,5 km ned ad 21 hårnålesving fra Cafeteria og opsamlingspladsen ved adgangsstien til Kjeragbolten.

Dagens erklærede mål var at komme til Lysbotn, som ligger for enden af Lysefjorden der er en forlængelse af Stavanger Fjorden.

Undervejs mod Lysbotn blev holdt en pause for at få en kop kaffe, smage turguidens hjemmebag samt aflægge toiletbesøg for dem der måtte have dette behov.
Pausen blev holdt på en plads, "Sandvigvatnet rasteplass", med infomateriale om vejen vi kørte på, Suleskarvegen, samt hvorfor der var en stor og høj dæmning lidt nede af vejen.
Dæmningen var en af 3 der holdt vandmasserne tilbage fra Rosskreppfjorden.
Pausen trak ud i en uendelighed.

Her en video med et stjålet billede og udsigter fra pladsen.

Det resulterede så i, at vi ankom forsinket til vores frokostrestaurant, beliggende 648 meter lige oven over Lysbotn (der hvor der er samlingsplads for vandrere som skal ud på en 3½ times vandretur ud til Kjeragbolten - og 3½ times vandretur retur).
I frokostrestauranten var de overhovedet ikke forberedte på hvordan de skulle håndtere sådan en busfuld gæster - så det tog en evighed at få noget spiseligt på bordene.

Summa summarum var herefter, at køreturen ned gennem 21 hårnålesving blev aflyst - da vi ellers ville komme for sent hjem til Revsnes Hotel.

Vi tog derfor turen retur mod Byglandsfjorden med kort ophold på samme rasteplads som benyttet tidligere på dagen.

Lige inden vi landede ved hotellet blev gjort et kort fotostop ved Reidar Fossen.

Køreturen frem og tilbage førte os gennem et noget barskt landskab - stedvis mere end 1.000 meter over havet - hvor udsigten mange steder blev stærkt hæmmet af lavthængende skyer.

MEN, køreturen i sig selv var faktisk hele turen frem og tilbage værd.

Herunder en kort videosekvens ned mod Lysbotn fra udsigtsplatformen ved restauranten ved samlingspladsen for vandrere til Kjeragbolten (det er vinden der larmer). Der er 648 meter derned.