Torsdag den 12.07.2018

Udflugt: Det nordlige af Østerø med bygderne Eidi, Gjógv og Elduvik, samt Klaksvik på Bordoy.

Afgang kl. 0830. Vi kører til "broen" og langs sundet forbi bygden Eidi, hvorefter opstigningen starter til passet for foden af Slættaratindur, der er Færøernes højeste punkt på 882 meter.

Ophold i Gjógv, en bygd hvor tiden står stille. Man må en tur ned til stedets naturhavn! Efter et stop for frokost vil vandretur (ca. 1 time) på en fåresti langs havet være en enestående oplevelse. Udsigten til de øvrige øer er fantastisk (denne tur kan alene gennemføres i tørt og sigtbart vejr). HUSK SOLIDT FODTØJ!!

Videre gennem Færøernes længste tunnel når vi Klaksvik - Færøernes næststørste by - for spændende besøg.

Tilbage i Tórshavn ved 1730.

Startede dagen i middelgodt vejr - og det blev bare bedre og bedre som dagen gik, afsluttende med at folk sad i solskin i læ og nød hver en ispind eller -vaffel ved håndarbejdsbutikken i Klaksvik.

Vi startede med at køre op til broen og over på Eysteroy, og derefter ad den meget naturskønne vej mod nord, mod bygden Eidi, som vi kun fik et kig på fra en højt beliggende parkeringsplads syd for byen.

Nogen mente, at man herfra skulle kunne se "Kæmpen og Kællingen" - det passede ikke.

Så kørte vi et par km længere frem ad vejen mod øst og sydøst og ind på en anden parkeringsplads som var udstyret med en stor kikkert.
Fra parkeringspladsen var der frit udsyn til de fritstående klipper "Kæmpen og Kællingen" (de er hver især ca. 75 meter høje) som syntes noget små i forhold til den 340 meter høje, stejle klippevæg der er lige til venstre.
Læs sagnet om "Kæmpen og Kællingen" - TRYK HER.


FOTOs herover:

Et kig fra Eysteroy lige syd for Eidi over mod bygden Haldórsvik på Streymoy.
Da vi havde passeret Eidi holdt vi ind på en P-plads, hvorfra der var udsyn til "Kæmpen og Kællingen".


Videre gik turen op forbi Færøernes højeste punkt, Slættaratindur (882 meter højt), og så nedad igen til bygden Gjógv.

Her fandt vi "Kronprisesse Marys bænk" - bænken blev prøvesiddet, fortrinsvis af alle rejseselskabets kvindelige deltagere.
Vi fandt også stasministerens hustrus sommerhus.
På stedet var også en helt unik naturhavn og en elv med en helt fantastisk vegetation.
Fra byen var også kig mod Middagsfjeldet (601 meter højt), som kortvarrigt kom frem, fuldt synligt.


FOTOs herover:

Prøvesidning på "Kronprinsesse Marys Bænk" i bygden Gjógv.
I bygden Gjógv var også en fantastisk naturhavn.


Videre gik det til bygden Eiduvik, hvor guiden havde lavet aftale med den lokale fårebonde, Poul Johannes Reyná og hustru Frida, om servering af frokost.

Familien kan ikke klare sig alene ved fårehold, så Poul Johannes har fast arbejde hos en etreprenør med udskiftning af vinduer.
Det var således Frida, som var ladt alene tilbage til at forestå frokosten (sammen med en nyligt konfirmeret datter).


FOTOs herover:

Når vejret er som her, findes der ikke kun een grøn farve; nej, der er hundredevis.


Efter frokost var stort set hele selskabet ud at gå en fjeldtur frem og tilbage ad en fåresti.

WIKI om Eiduvik: KLIK HER.


FOTOs herover:

På besøg i Elduvik i et forrygende flot vejr. De græsbeklædte hustage er fisker- og tørrehuse som er under restaurering som bevaringsværdige.


Så tog vi turen op og ned, op og ned og gennem Færøernes længste undersøiske tunnel (ca. 6 km lang), og havnde i Klaksvik.

Her var vi inde at se Christianskirken og især krypten under kirken (med 12 særdeles flotte, runde reliefværker af kunstneren Edward Fuglø fra 2013).
Læs mere om, og se flere billeder fra kirken, ved at KLIKKE HER.

Herefter var der frit slav i en lille times tid.

Vejret var efterhånden blevet særdeles godt med høj klar himmel, solskin og flere steder også læ i solen, så ikke noget under at størstedelen af selskabet smed overtøjet og på det nærmeste overfaldt et par butikker, hvor man kunne købe ispinde.
Vi kom også forbi en statue af J.F. Kjølbro, manden som i bedste og værste betydning var "bykonge".
Var man f.eks. ansat i en af hans virksomheder, fik man lønnen udbetalt i Kjølbro's egen valuta, en valuta som kun kunne bruges i andre af Kjølbro's foretagender.
WIKI om Kjølbro ved at KLIKKE HER.


FOTOs herover:

Flot ser den ud - Klaksvik Kirke.
Klik på billedet af statuen, og tag et nærmere kig på, hvad det er Kjølbro sidder på. Det kan vel kun tydes, som at det er hele byen!!


Retur i Torshavn ca. 1700.

Aftensmad på hotellet var bagt laks (den havde altså fået for lang tid i ovnen efter vores mening) og flydende chokoladekage med blandede skovbær.

Der blev varslet omlægning af eftermiddagsprogrammerne fredag og lørdag.
Fredagens planlagte besøg på Nolsø blev flyttet til lørdag eftermiddag.
Lørdagens planlagte besøg under fuglefjeldene ved Vestmanna blev flyttet til fredag eftermiddag, da der var varslet stærkere vind og regnvejr lørdag.