Generalprøve til Sea Challenge Fyn 2006

Søkort til venstre: Ruten indtegnet fra Horsens til Grenå.

I perioden fra fredag den 140706 ca. kl. 1700 til søndag den 160706 ca. kl. 1500 blev roet en lille generalprøve forud for årets ultimative mål, deltagelsen i Sea Challenge Fyn fra den 300706 til den 050806.

Sea Challenge Fyn er en kaproning rundt om Fyn med start og mål i Svendborg.

Starten på generalprøven foregik fra broen neden for Horsens Kajakklub - kajakken var hurtigt pakket, og snart var kursen østlig, retning mod Snaptun.

I Snaptun kortvarigt på land for at tanke vand til aften og morgen, og så syd om Hjarnø og nordover mod Gylling Næs.

Overnatning i nogle strandenge på østsiden af Gylling Næs (lige syd for et hybenkrat) ud for Gylling Hovedgård.
Hele vejen ud gennem Horsens Fjord fik jeg gavn af at ebben var sat ind - jeg havde således god strøm med mig hele vejen ud til Snaptun.

Lørdag morgen op til et dejligt vejr og kun let vind.

Var lige ved at komme for langt ind - hvor der ikke var nogen vej inden om - og fik rettidigt sat kursen uden om Søby Rev, og derefter mod Hou og videre nordover mod Saxild, hvor jeg havde en aftale om frokost hos Inge's halvbroder (det blev en tidlig een, allerede fra kl. 1100).

Fra Saxild satte jeg kursen syd om vindmølleparken og det undersøiske ammunitionsdepot på Tunø Knob, og landede kort efter på nordkysten af Tunø (efter forinden at være "jaget vildt" for de ynglende fugle - de forsøgte i bedste Hitchkock stil at skræmme og torpedere een, når man, efter deres mening, kom for tæt på land).

Fra nordsiden af Tunø blev kursen sat ret mod Issehoved på Samsø, hvor der blev lavet bjergbestigning for at se, hvordan farvandet videre nordover så ud. Det så godt ud.

Fra Issehoved blev kursen sat ret mod sydøstlige punkt på Helgenæs, en strækning over åbent vand på små 12 km.

Nåede at stifte bekendtskab med bølgerne fra både de langsomme Mols-færger, og de hurtige katamaran-færger. Alle fortalte historier om katamaranfærgernes bølger blev gjort til skamme. De var lige til at glide over.

Stadig ved godt mod valgte jeg at fortsætte (havde egentlig planlagt at ville overnatte på Helgenæs) over til Ebeltoft Færgehavn. Turen viste sig at være ca. 10 km, men det havde jeg ikke skænket en tanke - alene fikseret tankerne omkring at skulle fra Issehoved til Helgenæs - så selv om strækningen var næsten lige så lang, føltes det ikke nær så langt.

Tankede vand på færgehavnen, og fandt en egnet lejrplads ca. 3 km oppe af kysten.

Søndag morgen var der nærmest vindstille, så den første times tid godt og vel, blev en lidelse at ro.

Så begyndte det at friske lidt op fra sydøst, og jeg havde vind og bølger ind skråt bag fra højre side på resten af turen til Grenå, hvor jeg ankom lidt før kl. 1500.

Turens distance opmålt til 122 km - det er de nemmeste 122 km jeg nogensinde har roet.

Gennemsnitshastigheden var hele 9,0 km/t med ½ lastet kajak - den største gennemsnitshastighed jeg endnu har oplevet i havkajak med bagage ombord.

Så undervejs 1 stk. sæl, som stak hovedet oven ud af vandet ved Tunø Knob - efter at jeg forinden havde set en masse strømbask fra større fisk, som havde været i overfladen for at flygte fra "et eller andet".

Her - et par dage senere - føler jeg, at jeg overhovedet ikke har fået gener eller skader (læs: vabler eller slidmærker), og er egentlig meget fortrøstningsfuld når det gælder Sea Challenge Fyn.