LIVET PÅ USEDOM
Efter morgenmaden torsdag kører vi til den spændende og mondæne ferieø Usedom. Vi hører historien om badeturismens start i såvel kejsertiden som i DDR-tiden. I dag ser vi en flot, poleret strandpromenade, og de mondæne villaer, hoteller og ferielejligheder tager sig flot ud lige ud til Østersøen.
På øens nordligste spids finder vi byen Peenemünde, og her findes en af øens spektakulære seværdigheder, nemlig nazisternes tidligere forsøgs- og forskningscenter af det raketforsøgsanlæg, som Hitler lod opføre under Anden Verdenskrig. Her udvikledes raketterne V1 og V2, som var forløberne for den raketvidenskab, der senere skulle bringe
mennesket til månen.
Vi er retur til vores hotel sidst på eftermiddagen.

Torsdag den 26/09-2024
Op kl. 0700 - morgenmad og så af sted mod øen Usedom kl. 1000.
Det tog tæt på 2 timer at nå frem, men undervejs havde vi den fornøjelse, at alle i bussen så med da vi passerede en større flok traner godt 20 km fra Stralsund - vi så flokken igen da vi returnerede til Stralsund kort før k. 1800.
Nu var der altså gået sport i at spotte traner.

Kørte over til Usedom via broen i Wolgast.

I Peenemünde skulle vi se museet over nazisternes tidligere forsøgs- og forskningscenter som fortæller om nazisternes udvikling af raketterne V1 og V2 (der er forløbere for den raketvidenskab der senere er brugt til at bringe mennesker til månen).
Det museumsbesøg var der afsat ca 1½ time til.
Carlo nåede dog ikke med rundt på eller i museet på grund af rumklaustrofobi (når han står stille i et rum uden at have støtte til nogen af siderne, føler han det som at han er limet til gulvet og overhovedet ikke kan flytte sig ud af stedet).

Inge hæftede sig på et par af de andre gæster fra bussen, og tog turen rundt på museet. Turen rundt var iflg. deltagerne alt, alt for kort - nogen mente sågar at de kunne have brugt en hel dag derinde.

De der ikke orkede museet blev kørt over til havnen i Peenemünde, hvor der lå en gammel russisk ubåd, U-361, og ellers var der det sædvanlige turistede havnemiljø, og efterfølgende en tur ned ad og ud til kysten for at beskue en mindre del af den 42 km lange ubrudte sandstrand ud mod Østersøen.

Da museumsgængerne blev samlet op igen var det tid til frokost - og det endte med at blive en noget kokset forestilling.
Det regnede konstant, det blæste en del, og alle blev læsset af på havnen, hvor en del af os havde været tidligere.

Der var ikke plads til alle i den eneste deciderede restaurant ude ved havnen, og eneste anden mulighed her var en pølsevogn med udvidet sortiment og et utilstrækkeligt halvtag at opholde sig under.
Der var dog yderligere en mulighed, nemlig at gå de ca. 300 meter via en direkte sti over til indgangsarealerne foran museet, hvor der var noget isbar og andre cafelignende bikse.

Da alle var bespist, gik turen ned over Usedom med ophold i en af flere oplevelsesuniverser under fællesbetegnelsen "Karls Adventure Village" ved byen Koserow.

Det var godt nok noget af et sted.
Alt var lavet i jordbærrets tegn - og så havde man vel nok Europas største samling af kaffekander (ved sidste nøjagtige optælling i 2012 var der ikke mindre end 27.390 kaffekander - det anslås, at der nu er mere end 40.000 kaffekander)
Ellers var det et kollossalt stort shoppingcenter hvor hovedparten var med reference til jordbær.
Udenomsarealerne var indrettet med emneområder som f.eks. gamle traktorer. Der var også gårdmiljø med høns, får, geder, hængebugsvin, ponyer og meget mere.

Vi returnerede til Stralsund vi en sydligere rute, og kom således tilbage til fastlandet ved Zecherin.
Til højre for de sidste ca. 150 meter af Zecheriner Brücke var et mægtigt, spøgelsesagtigt landskab. En masse uddøde træer stak 4 - 8 meter over vandoverfalden.
Forklaringen på hvorfor træerne så ud som de gjorde skulle ifølge chaufføren Kent være, at der havde være vandtandforhøjelse hvor alle træerne havde suget umanerlig meget vand til sig, efterfulgt af en periode med streng frost - og så en storm som havde fået alle træerne (der i princippet var dybfrosne issøjler) til at miste toppen.

Herunder en kort video fra havnen i Peenemünde

Herunder en kort video fra stranden ved Usedom

Herunder en video fra Karl's Advenure Village