Søndag den 6. august 2023

Afgang fra hotellet kl. 0800 med kurs mod Gøteborg via Trollhättan.

Trollhättan er en by i Västergötland i Sverige med cirka 43.000 indbyggere.

Trollhättan ligger ved Göta älv 70 km nordøst for Göteborg, og den meget vandrige elv har her et fald på 32 meter. Allerede i 1700-tallet begyndte man under Christopher Polhems ledelse at anlægge sluser, men først i 1800-tallet lykkedes det at åbne det første kanal- og slusesystem.

Trollhättan har en meget betydelig industri, som især domineres af bilfabrikken Saab og Volvo Aero Corporation.

Kanal- og sluseanlægget er et meget interessant udflugtsmål. Polhems sluse findes stadig, og området besidder stor skønhedsværdi. På Fallens dag i juli får elven sit gamle løb tilbage, og den vældige fos frembyder et imponerende skue.

22. oktober 2015 blev to skoleelever dræbt i Trollhättan ved et angiveligt racistisk angreb.

Det blev til godt en halv times slentretur ved det nedre sluseanlæg og et kig over i den gamle sluse fra 1844.

Næste stop var færgeterminalen i Gøteborg.

Overfarten til Frederikshavn var helt udramatisk.

Mange af turdeltagerne fik ængstelige forespørgsler fra venner og pårørende på grund af et varslet alvorligt uvejr som skulle komme ind over Sverige, fortsætte ud over Kattegat til Danmark o.s.v.

Det mærkede vi overhovedet ikke noget til - færgen ikke så meget som vippede 1° til siderne.

Ankommet til Danmark igen gik turen sydover, og efter et enkelt "strække ben m.v.-stop" ved Gudenåen syd ved Randers, ankom vi retur i Silkeborg kl. 1820.

Det havde været en tur, hvor vi i langt overvejende grad var blevet forskånet for det uvejr som herskede rundt omkring og flere steder i Skandinavien.

Oplevelsesmæssigt fik vi fyldt lidt i rygsækken, og vidensmæssigt blev rygsækken på det nærmeste oversvømmet med alle de faktuelle oplysninger vores rejseguide fra GIBA Travel kunne diske op med - hun var nemlig rigtig god.