1997 - Kajaklangtur i norges tropiske sommer - del 5

FOTO: Klar til afgang fra Stavernø.


STAVERN - OSLO

Vi startede med en formiddag med "vaskevejr" over forholdsvis åbent vand hvor vi den ene gang efter den anden røg ind i kraftige strømskel.

Efter frokost kom vi op i farvandet indenfor øerne Tjørme og Nøtterøy, og havde retning mod nord, mod Tønsberg.

Hele eftermiddagen stegte vi med anstand medens vi for første gang på turen så dyrkede marker inde på fastlandet. På øerne, og navnlig Nøtterøy, så vi den ene "Sejs Søvejs-villa" efter den anden, nogen endda i endnu større format.

Da vi rundede nordspidsen af Nøtterøy kunne vi se lige over til kajakklubben, og vi så "rigtige" kajakker (Tigere, Cleavere o.s.v.) på vandet.

Også her fik vi en gæstfri modtagelse, og oven i det en gevaldig snak med nogle af Tønsbergs gamle kaproere. Om aftenen så vi en tusindetallig flok canadiske gæs, der i skiftende formation fløj mod nord.

Næste dag kom vi ud i den sydlige del af Oslofjorden, som er kedelig i forhold til hvad vi indtil nu har oplevet af natur. Var en tur inde i Horten, og roede derefter ud i den store fjord, hvor selve Oslofjorden, Drammensfjorden og Sandfjord løber ud til.

FOTO: Aftenstemning på øen Mølen.


Lidt syd for byen Tofte fandt vi overnatning på øen Mølen, hvor vi fandt en lille bitte havn der var totalt fyldt op med både.

Næste dags stræk gik op langs vestsiden af selve Oslofjorden, en kedelig strækning uden øer helt op til Drøbak.

Hele Oslo var på vej ud for at holde weekend, så der var trafik i tætte masser.

FOTO: Den koster NKR 30.000 i 1997-penge.


På overnatningsøen mellem Båstø og Nærnes blev Steffen pludselig helt eksalteret.
I en kløft på øens NV-side havde han set en havkajak af træ.

Ved siden af lå ejermanden, konstruktøren, og småblundede, men vågnede straks op til en gevaldig snak. Kajakken var flot, meget flot endda. Fyren var skibsbygger, havde lavet flere havkajakker af træ, og hvis vi ville bestille var prisen NKR 30.000,-.

Steffen fik prøvetur og billede.

På næste dags stræk ind til Oslo kom vi igen igennem en dejlig skærgård helt oppe i det NV-hjørne af Oslofjorden, mødte det norske marathonkajaklandshold på træningstur, og kom til at ro adskillige km. forgæves, da Steffens formening om, hvor Oslo Kajak Klub lå viste sig at være fejlslagne.

Vi var derfor MEGET sultne da vi langt om længe fik frokost efter 1400.

Igen i OKK blev vi meget gæstfrit modtaget, vist rundt af husforvalteren der var meget stolt af klubbens 150% udvidelse, indviet dagen forinden.

I klubben er der 650 aktive medlemmer, og der ligger ca. 400 kajakker i klubben, langt den overvejende del privatejede turkajakker.

Om aftenen gik vi Brygge- og strøgtur, og tænk, inde på Carl Johan stod der et bord og bare skreg som en gal efter os.

FOTO: UHM, det smagte dejligt.


Vi satte os, fik pizza og EN ØL.
Dagen derpå var en planlagt fridag, bl.a. brugt til at aflægge KON-TIKI og RA2 et besøg, samt komme ud at bade på en offentlig badestrand.
Fridagen kunne også benyttes til at betragte livet i OKK, der kraftigt adskiller sig fra livet i SK.
Man får fornemmelsen af at ca. halvdelen af de aktive medlemmer er over 55-60 år, for netop denne aldersgruppe er MEGET aktive i deres turbåde, fortrinsvis VKV Lisa, Struers Malik, Fenja og Surfer samt diverse havkajakker.

Også her fik vi os en gevaldig snak med diverse medlemmer.

Her, som i Tønsberg, var medlemmernes identifikation af SK lig med navnet Svenning Jørgensen (vi blev aldrig klar over hvad Svenning har gjort alle disse stakkels nordmænd - de havde alle ærefrygt i stemmen når navnet blev nævnt).