Ferie i Poznan, Polen, 2009, femte del


FOTOs herover:

Domkirken udefra - fra 2 sider


TIRSDAG

Inden vi tog nogen steder, måtte vi se, om det var muligt at finde noget brugbart til sårene på Carlos fod.

I bygningen lige bag hotellet var der, ud over kiosken vi besøgte dagen forinden for at få busbilletter, et apotek (håndkøbsudsalg ville vi nok kalde det i DK), et supermarked, en grønthandler, en bager, et postkontor og en form for frokostrestaurant som serverede varme retter med udkogt pasta.
Det tog os ca 15 minutter at få os gjort forståelige og damen på den anden side disken "tunet ind på problemet".
Med lidt gestikuleren og ordene PLASTER og ONLY TAPE, fik vi rent faktisk købt en rigtig god ENGLEHUD.

Dagens mål var domkirken.

Domkirken ligger på en ø, omkranset af floden Warta til begge sider.
Den nuværende domkirke er rejst efter 1945, hvor den tidligere fra 1300 - 1400 tallet blev næsten total ødelagt.
Både den nuværende og tidligere domkirke er rejst på stedet for byens første domkirke, indviet i året 968. Rester af den oprindelige domkirke kan ses i krypten under den nuværende domkirke.

Domkirken er indrettet med et ikke særlig stort centralt kirkerum, og ude langs siderne en lang række kapeller, hvoraf det smukkeste er Det Gyldne Kapel (hvor man formedelst lidt ussel mammon kan få tændt noget lys for at forherlige synet).

Domkirken tager sig imponerende ud udefra, men virker en del dyster at komme indenfor i.

Øst for domkirken, på den østlige side af floden ligger noget af det ældste Poznan med små, smalle brostensbelagte gader. Her er der ikke gjort så meget for at rette op på bygningernes tilstand - det virker som om Poznans bystyre koncentrerer sig om at istandsætte den del af centrum som ligger i umiddelbar nærhed af rådhuset, vest for den vestlige del af Warta.


FOTOs herover:

Nok ikke helt legalt - men billede inde fra komkirken, visende en imponerende glasmosaik i mørke toner.
På "Museum for Kunst og Håndværk".


Vi tog sporvognen retur til "Pl. Wielkopolski", hvor der nu var fyldt helt op i alle boderne.

Boder med tøj, sko, tingeltagel, grøntsager, frugt, kager, pølser og blomster.
Der var rigtig mange boder - og priserne var generelt meget tilgængelige. F.eks. købte Inge et par cowboybenklæder i piratmodel for under kr. 100,-, og Carlo fik 2 x underben og 1 x undertrøje for det der svarer til kr. 60,-.

Inges rutinerede blomsterbinderøje mente, at mange danskere uden problemer ville kunne lære polakkerne en hulens masse om blomsterbinding. Det var den rene ynk, det de præsenterede.

Efter frokost var vi en tur på Museum for Kunst og Håndværk.
Det var da flot, bevares, men slet ikke det vi havde forventet.

På den videre færd, var Inge pludselig forsvundet et kort øjeblik.
Kom så og fortalte, at hun lige havde fundet "en biks" med urremme magen til den der skal bruges til hendes gamle "krydder" af et armbåndsur.
Hende retur til forretningen, og så havde hun i en håndevendig sparet et par hundrede kroner i forhold til at købe hos en dansk urmager.

Ellers var slentreturen lige så meget et forsøg på at finde et sted, hvor Carlo kunne købe et andet kabel til transformatoren til laptoppen.
Det ville bare ikke lykkes i Poznan.

Da vi kom retur til hotellet programmerede vi Fru Garmin til at føre os til Wolsztyn den kommende dag for at kigge på et af europas største damptogsmuseer, samt Nobelprismodtageren Robert Kochs museum.

Dagens aftensmad bestod af en rigtig lækker mørbradret.