Torsdag den 03.04.2025
er et helt samfund i sig selv. Tanken bag fæstningen var, at den i tilfælde af krig skulle være Sveriges reservehovedstad og huse både kongehuset, regeringen, rigsdagen og guldreserverne. Historien bag fæstningen er ikke mindst knyttet til de mange stridigheder mellem Sverige og Danmark, og placeringen af Karlsborg blev valgt i forbindelse med anlæggelse af Götakanalen.
Med en lokal guide får vi et indblik i det helt specielle kompleks af bygninger, der fortsat benyttes af militæret, men som også er et nationalt historisk mindesmærke. Efter rundturen bliver der også tid til at udforske Karlsborg på egen hånd.
På vejen tilbage mod Skövde holder vi pause ved Gøtakanalen. Den 190 kilometer lange kanal, der løber tværs over Sverige, blev oprindelig udtænkt for at undslippe den danske Øresundstold, der i århundreder var en torn i øjet på svenskerne. Allerede få år efter åbningen i 1832 mistede kanalen imidlertid sin økonomiske betydning, og i dag har den først og fremmest betydning som et rekreativt "blåt bånd" gennem landet.
Som en afslutning på dagens udflugt kører vi endnu engang ud til Hornborgasjön, hvor der bliver mulighed for at opleve tranerne i skumringstiden, inden vi vender tilbage til Skövde og aftensmaden på hotellet
På vej ud til stedet blev holdt et kort "obligatorisk konsultationsstop" ved Tibro, hvor bl.a. Dr.Nielsen og den gamle dansker blev luftet.
Vi skulle ud for at se Karlsborg fæstningen som man havde været sige og skrive 90 år om at "færdiggøre". Byggeriet blev afsluttet i 1909, og var allerede da umoderne.
Ideen til fæstningen kom efter at Sverige i krigen mod russerne i 1808-1809 havde mistet det der i dag svarer til Finland.
Hovedstaden Stockholm havde indtil da ligget midt i det store rige, men var efter fredsslutningen rykket ud i udkanten af riget.
Det kunne man ikke acceptere ud fra et militært synspunkt - der skulle bygges et antal fæstninger inde i landet, heriblandt Karlsborg som var udset til at skulle huset den svenske magt i tilfælde af nye krige (selv om Sverige ikke var involveret i anden verdenskrig, flyttede man alligevel landets guldreserver til Karlsborg i årene 1939-1942).
Karlsborg skulle halt enkelt forklaret fungere som Sveriges reservehovedstad. Status som fæstning blev ophævet i begyndelsen af 1960erne uden at værket på noget tidspunkt kom i brug efter hensigten.
Karlsborg er en samling af imponerende bygningsværker spredt ud over et areal på 100 hektar.
I dag er der stadig en mindre militær aktivitet på området som dog er åbnet for offentligheden og der er indrettet museum på stedet.
Stedet er absolut et besøg værd - men allerhelst under ledelse af en af de meget vidende guider på stedet.
Vi sluttede besøget af med at få en gang egenbetalt frokost i fæstningens kantine "Kastanjen" formedelst sv.kr. 105,-. Frokosten bestod af en buffet, hvor man i den grad kunne blive mæt - og så var der fri bar med vand, mælk og kaffe inkluderet.
Så kørte vi en tur ud til Gøtakanalen ved sluseværket Forsvik, som ligger nogenlunde midt mellem Väneren og Vätteren ud mod en mindre sø, Viken.
Forsvik er en af rigtig mange mindre byer langs Gøtakanalen, som til en begyndelse virkelig har nydt godt af kanalen m.h.t. at få bragt råvarer ind og ud, samt færdige produkter, især støbejernsemner ud fra stedet.
Bl.a. blev der for at lette transporten af malm ind og støbegods ud fra industriområdet, anlagt en 500 meter lang smalsporsbane, som dog blev sløjfet i begyndelsen af 1960erne - da havde lastbilerne fået overtaget.
En gruppe mennesker mente dog i begyndelsen af 2009, at det var synd og skam at banen ikke længere fandtes - så de genopbyggede banesporene, så der i dag, i sommermånederne, kører et smalsporstog mellem slusen og industriområdet. Man kan bestille særture for grupper på op til 36 personer.
Herefter kørte vi ud til Hornborgasjön og om muligt at se noget tranedans. Det var der nu ikke ret meget af, lige som vi havde indtryk af, at der ikke var alt for mange transer til stede (fugletællerne havde offentliggjort tal på 16.000 0g 12.000 for de sidste par dage, hvilket var tal der lå betydeligt under normalen for årstiden).
Der var ikke dans som man har set det på YouTube og i naturudsendelser på tv - fulgene virkede i det hele taget noget sløve (måske p.g.a. varmen - der var på dette tidspunkt 18° - 20°.
Vi håber på bedre held i morgen tidlig - da kører vi nemlig fra hotellet kl. 0745 og direkte ud for at kigge traner.