Fredag den 04.04.2025
Alle billeder, også dem i galleriet for neden, kan klikkes til stor størrelse.
I dag måtte vi tidligt op. Afsted fra hotellet kl. 0745 for at køre ud til Hornborgasjön.
Temperaturerne er slået fuldstændig om, der er nu kun 4° - 6° og vinden er taget godt og grundigt til, så det føles endnu koldere.
Ifølge hornborga.com var der i går kun 8.100 traner forbi, så det synger måske allerede mod slutningen.
Ankommet på stedet hørte vi på afstand en guide fra centeret forklare, at det største træk for i år var overstået, og det skyldtes 2 ting:
- temperaturerne i marts måned havde gennemgående været højere end normalt
- tranerne havde fået stor hjælp af ekstra meget, og til tider kraftig, vind fra sydlige retninger.
Der var dog, anslået, nogenlunde samme antal i dag som det vi så i går.
Alle turdeltaagere fik taget en omgang nye billeder med nyt lysindfald - vi så dog ikke noget sindsoprivende.
Carlo havde i går sat kameraet med APS-C sensor til at tage 40 kontinuerlige billeder med 10 sekunders mellemrum, og i dag 80 billeder med 15 sekunders mellemrum - så må der da for pokker være et eller flere der kan bruges.
Efter godt en times tid på stedet gik turen videre.
Varnhem Klosterkirke er en prægtig bygning.
På siden af bygningen - altså det der vender hen mod fotografen i forhold til kirken - ligger det der er tilbage af klosterruinen; desværre kun soklerne til klosteret.
Det var egentlig meningen, at vi skulle have været en tur i Skara domkirke.
Det kunne dog, p.g.a. kirkelige handlinger ikke lade sig gøre at finde plads til en rundvisning for en busfuld danskere.
Vi fortsatte derfor direkte frem til Varnhem.
Her fik vi et rigtig godt foredrag om egnens og stedets historie i Sankt Maria klosterkirke og Kata gård som ligger lige ved siden af på en høj.
På bakken bag Varnhems klosterkirke ligger ruinen af en af Sveriges ældste kirker, en privat gårdkirke fra vikingetiden. Stedet hedder Kata Gård og under udgravninger har arkæologer gjort opsigtsvækkende fund, der fortæller stedets historie fra tiden før munkene ankom dertil. Kirkens krypt kan meget vel være landets ældste bevarede rum med stenmure helt tilbage til 1000-tallet.
Skelettet af en kvinde - formentlig Kata - kan ses ned gennem glasgulvet i Kata Gård.
Der var flere sådanne glasgulvspartier i bygningen.
Kata Gård omdefinerer svensk historieskrivning.
Kata Gård er opkaldt efter kvinden, hvis skelet er et af de største fund fra udgravningerne, og som regerede herregården i vikingetidens sidste stadier. Udgravningen har ført til et ændret billede af svensk historie, da den viser, at Varnhem blev kristen et århundrede tidligere end resten af Sverige, med sine kristne grave helt tilbage til slutningen af det 9. århundrede.
Herefter var der "frit slav" en lille times tid, hvor mange benyttede det gode vejr (trods kulde og vind) til at krabbe sig op til Kata gård og rundt i de gamle klosterruiner.
I Kata Gård var også en del plancher, bl.a. denne som fortæller om den mennesklige evolution genne ca. 1.000 år.
Vi (Inge og Carlo) var også på stedet i august 2023 - men det var på en dag med et regederligt møgvejr.
Inde i klosterkirken kunne vi konstatere, at man nu er begyndt at bygge det orgel som skal erstatte det, der blev pillet ned 2020-2021 da det var i så dårlig stand, at der var fare for nedstyrtning.
Der var ophængt et banner med opfordring til kollekt.
Det nye orgel forventes at være færdigbygget om 2 år.
Herefter var det retur til hotellet i Skövde; frokost for egen regning på selvvalgt spisested, og resten af dagen til fri disposition.
Vi valgte at gå lige tværs over Torvet til Kulturhusets restaurant/cafe "Restaurang Sällskapet", hvor vi fik en aldeles fremragende gang fisk i hummersauce.
Inge brugte herefter et par timer på at studere Skövde Kirke indefra, medens Carlo skrev dagens epistel her til hjemmesiden.

























