Efter opsamling på Sjælland kører vi til Helsingør og tager færgen til Sverige. På turen nordpå følger vi den svenske vestkyst og passerer de kuperede landskaber ved Hallandsåsen, inden vi sidst på formiddagen når Kungsbackafjorden.
Her besøger vi det imponerende Tjolöholm Slott fra 1904, hvilket gør det til et af de sidste store slotsbyggerier i Sverige. Både slot og park er anlagt i engelsk stil omgivet af en smuk park og med en fantastisk udsigt over fjorden og de omgivende skove. Vi starter med at spise frokost i Storstugan, som oprindeligt var samlings- og festlokale for arbejderne på godset. I dag huser den rødmalede træbygning slottets restaurant, der i stort omfang benytter egne og lokale råvarer.
Efter frokosten går vi gennem parken til slottet, hvor vi får en rundvisning gennem den ekstravagnte indretning, der er et af Sveriges bedst bevarede eksempler på designretningen "Arts and crafts". Fra slottet er der flot udsigt over fjorden, og ved strandengene er der gennem tiden set mere end 240 forskellige fuglearter. I forårsmånederne mellemlander store flokke af ænder, gæs og svaner på fjorden, men vi kan være heldige også at se mere sjældne fugle på træk. Fra Tjolöholm sætter vi kursen mod nordøst.
Allerede i dag lægger vi vejen tæt forbi Hornborgasjön, så vi får første mulighed for at opleve de smukke traner.
Tranerne er kendt for at holde sammen i par hele livet, og tranedansen, hvor fuglene stiller sig over for hinanden og hopper op og ned mens de basker med vingerne, menes at være en måde, hvorpå der knyttes og opretholdes bånd mellem hannen og hunnen.
Tranerne holder gerne til omkring det vestlige Middelhav i vintermånederne, og i det tidlige forår flyver de mod ynglepladserne i den nordlige del af Sverige. Den lange rejse er energikrævende, og tranerne har derfor brug for gode æde- og hvilepladser undervejs. Omkring Hornborgasjön har der tidligere været store kartoffelmarker, hvor fuglene kunne forsyne sig med de rester, som lå tilbage efter høsten. I dag bliver der lagt omkring 150 tons korn ud til fuglene om året, for at forhindre, at de skal ødelægge afgrøder på markerne.
Sidst på dagen ankommer vi til Skövde og vores hotel, der ligger lige ved byparken og blot 250 meter fra byens torv. Hotellets fredede hovedbygning fra 1888 er et godt eksempel på de store stadshoteller, som blev opført i Sverige i denne periode. Vi spiser middag i hotellets restaurant, og mon ikke det kunne friste med en lille spadseretur i det hyggelige bycentrum efter maden?
Alle billeder, også dem i galleriet for neden, kan klikkes til stor størrelse.
Efter en dårlig nats søvn og en gang morgenmad, kørte Preben os ned til arealet ved billetkontrollen, hvor vi skulle stige på bussen kl. 0815 for at være ombord på færgen kl. 0830.
Da den ikke var kommet 0825 ringede Inge til turguiden som sagde, at bussen ville være fremme om 2 minutter - og det var den. Turguiden krydsede os af i sin oversigt, og så så noget fortvivlet og forvirret ud - for hvor var den tredje henne. Der var altså en tredje person, som også skulle stige på bussen i Helsingør - og hun var intetsteds at se. Turguiden fik telefonisk kontakt - hun var på færgen, som i mellemtiden havde forladt færgelejet da klokken havde passeret 0830.
Der blev lavet en aftale om, hvordan hun skulle forholde sig når hun kom til Helsingborg og af færgen - og det lykkedes at få hende samlet op, og så var vi 48 forventningsfulde passagerer der blev fragtet mod nord.
På vej mod nord gjorde vi et tvungent chaufførstop - hans køre-/hviletid sagde, at det var nu han skulle holde ½ times pause. Det tvungne chaufførstop blev holdt på en rasteplads på nordsiden af Hallandsåsen. Ved rastepladsen var nogle plancher, som fortalte om, hvordan landsbyen Dunabrun var blevet fjernet i 1970erne for at gøre plads til hoved-/motorvejen hen over Hallandsåsen.
Første officielle programpunkt var besøg på Tjolöholms Slot.
Her startede vi med at få frokost i folkestuen, og gik herefter de ca. 800 meter frem til sleve slottet. Slottet blev bygget 1898-1904 af Blanche Dickson (byggeriet påbegyndt i efteråret 1898 efter at hun i marts samme år var blevet enke). Opførelsen af slottet var en bekostelig affære, som i danske nutidskroner svarede til ca. 750.000.000 (skrive 750 mio d.kr.). Der blev absolut ikke sparet på noget, hverken ude, men især indvendigt på slottet. Alt er opført i "Tudor-stil" og rigtig meget er indkøbt "IKEA-like" hos varehuset Liberty i London (som så stillede 2 snedkersvende til rådighed for opførelsen på slottet i 2 år.
Her en oversættelse af slottets svenske præsentationstekst.
Tjolöholms Slott, bygget 1898-1904, er en af Sveriges mærkeligste bygninger og et pragteksempel på et Arts & Crafts etablissement af den slags, der ellers hovedsageligt kan ses i England. I dag er slottet åbent for besøg, du kan vælge mellem en guidet tur eller en tur rundt på egen hånd.
Næppe noget slot i England kan være så ægte britisk som Tjolöholm Slot. Alligevel blev det tegnet af en ung arkitekt, Lars Israel Wahlman, som aldrig satte sine ben på de britiske øer. Med inspiration fra det engelske magasin "The Studio" og påvirkninger fra Arts and Crafts-bevægelsen blev der skabt en britisk ejendom, der stadig udgør noget af sin egen verden. Kunden var Blanche Dickson, født i England og den nylige enke efter James Fredrik Dickson, og hun og arkitekt Wahlman delte en fælles interesse i at skabe noget helt unikt og individuelt. Denne bestræbelse var altomfattende og udvidet til mindste detalje. Enhver, der har besøgt slottet, kan vidne om, at det lykkedes. I dag er Tjolöholm et monument over håndværk og sans for detaljer.
Slottet er et af de få, der blev bygget i Sverige i løbet af det 20. århundrede. Beliggenheden er storslået, med milevid udsigt over det hallandske skærgård. Ambitionen var at skabe et repræsentativt og behageligt hjem. Det statelige palads var fyldt med alle tidens moderniteter. Elektriciteten til de nyindkøbte lamper kom fra et dampdrevet kraftværk på ejendommen. Opvarmningen skete ved hjælp af et genialt system af varmluftskanaler, suppleret med elementer og ildsteder. Der blev installeret en telefon for at gøre det nemmere at holde kontakten med familie og venner i Gøteborg. Anden teknisk finesse var for eksempel grevindens hårtørrer – et meterhøjt mekanisk vidunder, der blev drevet af petroleum.
Slottet ejes og drives i dag af Kungsbacka kommune.
Så var det tid til at komme videre nord- og østpå.
Inden vi nåede frem til vores overnatningshotel "Scandic Billingen" i Skövde, lavede vi ca. kl. 1720 lige en forbikørsel ude ved Hornborgasjön, hvor vi kunne konstatere at der var i tusindevis af traner samlet.
Glæder os til i morgen og overmorgen, hvor der begge dage er afsat tid til regulært stop for at kunne fotografere m.v.. Middag på hotellet i form af en buffet (det var der hver aften) - og snart efter var det på hovedet i seng.
Som tilrejsende fra Jylland til busrejsen med start i Helsingør for vores vedkommende, måtte vi lige en tur med Molslinjen.
"Folkekirken" ved Tjolöholm Slot stod på en stor klippeknold ca. 800 meter fra slottet. Slottets bygherre, Blanche Dickson, lod kirken og et antal tyendeboliger opføre, således at tjenestefolkene havde ordnede forhold at leve under.
Folkestuen. I dag et traktørsted og samlingspunkt omkring kulturelle arrangementer. Da det blev bygget, fungerede det som skole for tjenestefolkenes børn og forsamlingshus for tjenestefolkene (her blev holdt mange "folkeoplysende foredrag")
Langs gangstien op til slottet var der også blevet plads til lidt kunst som skulle minde om slottets hovednæringsvej i begyndelsen - da var der hesteopdræt, og da Blanche overtog efter mandens pludselige død, var der ikke mindre end 1.100 heste på slottets jorde. Hun fandt hurtigt ud af, at det var en forretnings med store røde tal, så hesteopdrætten blev afskaffet.
Maleriet måler 5 x 3 meter, og kunne kun komme ind ved at blive hejst ned gennem en åbning i taget. Maleriet er i.ø. placeret således at der på intet tidspunkt falder sollys på det, og det således bevarer sine oprindelige farver.
Maleriet måler 5 x 3 meter, og kunne kun komme ind ved at blive hejst ned gennem en åbning i taget. Maleriet er i.ø. placeret således at der på intet tidspunkt falder sollys på det, og det således bevarer sine oprindelige farver.
Blanches badeværelse havde en miniswimmingpool og dette monstrum af en bruser som sender vand ind mod personen placeret midt inde i agregatet med stor kraft.